Tuber et labora
- projektant: Anatol Grewiński

Projekt studencki
Tuber et labora
Z niewiadomych względów placki ziemniaczane zawsze były podawane poziomo. Przyszedł czas, aby to zmienić.
Tuber et labora – w teorii talerz, w praktyce zaś przemyślany, dedykowany plackom ziemniaczanym, trójwymiarowy obiekt. Inspiracja zaczerpnięta z dzieciństwa znalazła ujście w porcelanowej formie, która organicznym kształtem nawiązuje do bulwy.
Stworzenie modelu, zważywszy na wiele krzywych, punktów minusowych oraz wcięcie, w którym umieszcza się placki, było dużym wyzwaniem.
Autor zachęca do eksperymentów ze sposobem podania, w szczególności do odłożenia sztućców na bok i spróbowania potrawy bezpośrednio z podajnika.
Autor projektu
Przedmioty zostały zaprojektowane przez Anatola Grewińskiego, studenta Product Design.
Obiekt powstał w ramach projektu „Bulwa” – wspólnej inicjatywy School of Form, BioBazaru i Fabryki Norblina.