Tuber et labora

  • projektant: Anatol Grewiński
Bulwa
Naczynie na placki ziemniaczane zaprojektowane przez Anatola Grewińskiego, studenta School of Form
Projekt: Tuber et labora | Autor: Anatol Grewiński | Fot. Fot. Arkadiusz Szwed, Jagoda Harton, Adam Biegała, Katarzyna Matosek, Yevgeniya Gudym

Projekt studencki

Tuber et labora

Z niewiadomych względów placki ziemniaczane zawsze były podawane poziomo. Przyszedł czas, aby to zmienić.

Tuber et labora – w teorii talerz, w praktyce zaś przemyślany, dedykowany plackom ziemniaczanym, trójwymiarowy obiekt. Inspiracja zaczerpnięta z dzieciństwa znalazła ujście w porcelanowej formie, która organicznym kształtem nawiązuje do bulwy.

Stworzenie modelu, zważywszy na wiele krzywych, punktów minusowych oraz wcięcie, w którym umieszcza się placki, było dużym wyzwaniem.

Autor zachęca do eksperymentów ze sposobem podania, w szczególności do odłożenia sztućców na bok i spróbowania potrawy bezpośrednio z podajnika.

Autor projektu

Przedmioty zostały zaprojektowane przez Anatola Grewińskiego, studenta Product Design.

Obiekt powstał w ramach projektu „Bulwa” – wspólnej inicjatywy School of Form, BioBazaru i Fabryki Norblina.