Totem
- projektant: Olga Plewnicka

Projekt studencki
Totem
Totem jest elementem zastawy stołowej, który nadaje blinom ziemniaczanym szlachetnego charakteru. Wynosi to proste danie na wyższy poziom – dosłownie i metaforycznie – przez wzniesienie go ku górze i serwowanie w nietypowy sposób. Proces jedzenia staje się doświadczeniem wyjątkowym.
Pod porcelanowymi modułami, ułożonymi jeden na drugim, kryją się porcje blinów z dodatkami: kwaśną śmietaną, łososiem, masłem i koperkiem oraz kawiorem. Każdy moduł symbolizuje konkretny dodatek znajdujący się na plackach, a kształt elementu odzwierciedla charakter danego składnika.
Aby skosztować dania, należy zdjąć kolejne elementy totemu, odsłaniając następne porcje. Dzięki temu sposób podania łączy estetykę z elementem zaskoczenia i zabawy.
Autorka projektu
Przedmiot został zaprojektowany przez Olgę Plewnicką, studentkę Product Design.
Obiekt powstał w ramach projektu „Bulwa” – wspólnej inicjatywy School of Form, BioBazaru i Fabryki Norblina.