Szczudła
- projektant: Pola Oleszczyk

Projekt studencki
Szczudła
Projekt inspirowany jest zjawiskiem unoszenia i myślą o najzwyklejszej bulwie jako dziele sztuki.
Powtarzalne formy tworzące konstrukcję Szczudeł inspirowane są wielokrotnością nacięć ziemniaka w potrawie hasselback. Aby ją przygotować, należy bardzo cienko ponacinać ziemniaka, pozostawiając nierozcięty spód. W przypadku osadzenia potrawy na Szczudłach, ziemniak zostanie odwrócony, spód znajdzie się u góry. Porcelanowe płytki zwężane są z jednej strony, by dać ziemniakowi możliwość unoszenia się nad powierzchnią talerza, do którego jesteśmy tak przyzwyczajeni. Ceramiczne szczudła dają odbiorcy wgląd w każdy zakamarek dania, które jest tak piękne w prostocie swej ponacinanej formy.
Autorka projektu
Przedmiot został zaprojektowany przez Polę Oleszczyk, studentkę Product Design.
Obiekt powstał w ramach projektu „Bulwa” – wspólnej inicjatywy School of Form, BioBazaru i Fabryki Norblina.