Pałac
- projektant: Mateusz Miszczak

Projekt studencki
Pałac
Projekt powstał z myślą o serwowaniu pieroga – tradycyjnej potrawy pochodzącej ze wschodniej Europy. Danie to występuje w wielu wersjach, zależnie od regionu i okazji. Zazwyczaj jest podawane na słono, nadziewane mięsem, rybą, kapustą, kaszą, soczewicą, ziemniakami lub ziemniakami z serem. Pierogi serwowane są także w wersji na słodko, np. pieróg gryczany gałęzowski – danie w cieście naleśnikowym, wypełnione farszem z kaszy gryczanej, twarogu i śmietany, podawane z owocami sezonowymi, takimi jak jabłka, jagody czy wiśnie.
Moim głównym celem jest wzbogacenie tego dania o unikalny sposób podania, który podkreśli jego cechy sensoryczne i wywoła efekt zaskoczenia. Formą naczynia chcę sprawić, by posiłek był doświadczeniem nie tylko wizualnym, ale także zapachowym. Zanim go zauważymy, poczujemy jego aromat – po uniesieniu zatyczki.
Kształt obu obiektów: kopuły i zatyczki, nawiązuje do bryły świątyni Taj Mahal, pokazując, że proces jedzenia ma głębsze znaczenie – niemal święte. Kopuła, poza swoim docelowym przeznaczeniem, ma również za zadanie utrzymać ciepłotę potrawy.
Autor projektu
Przedmiot został zaprojektowany przez Matuesza Miszczaka, studenta Product Design.
Obiekt powstał w ramach projektu „Bulwa” – wspólnej inicjatywy School of Form, BioBazaru i Fabryki Norblina.