Kopytka na metry
- projektant: Jan Polak

Projekt studencki
Kopytka na metry
Prezentowany obiekt został zaprojektowany specjalnie z myślą o serwowaniu kopytek. Główną inspiracją był pomysł zmiany modelu sprzedaży tej potrawy w polskich restauracjach – z tradycyjnego „na sztuki” na mniej oczywisty, czyli „na metry”. Miarą jest długość naczynia, w którym znajdują się kluski.
Obiekt zaprojektowany jest także z myślą o zmianie samego sposobu jedzenia kopytek. Smukły i podłużny kształt naczynia pozwala unieść je do ust i zsunąć pojedyncze kluseczki prosto na język. Ten postrzegany przez nas jako niekulturalny sposób jedzenia w restauracjach transformujemy w preferowany. Powstałe naczynie jest swego rodzaju manualną maszyną do spożywania jednego z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej.
Autor projektu
Przedmiot został zaprojektowany przez Jana Polaka, studenta Product Design.
Obiekt powstał w ramach projektu „Bulwa” – wspólnej inicjatywy School of Form, BioBazaru i Fabryki Norblina.