Gratin dauphinois

  • projektant: Jagoda Bergel
Bulwa
Naczynie na francuską zapiekankę ziemniaczaną zaprojektowane przez Jagodę Bergel, studentkę School of Form
Projekt: Gratin dauphinois | Autorka: Jagoda Bergel | Fot. Arkadiusz Szwed, Jagoda Harton, Adam Biegała, Katarzyna Matosek, Yevgeniya Gudym

Projekt studencki

Gratin dauphinois

Naczynie zaprojektowane specjalnie na gratin dauphinois – zapiekankę ziemniaczaną z południowo-wschodniej Francji.

Górna część naczynia, wykonana z porcelany, przeznaczona jest do nabijania wykrojonej rantem kuchennym zapiekanki. Element ten ma być smukły, a moment przebijania potrawy ma zwrócić uwagę na cieniutkie plasterki ziemniaka i podkreślić jego warstwowość.

Druga część formy, zrobiona z drewna, ma wzbogacić rutynową czynność jedzenia o elementy zabawy i swojskości – wytoczona półkula z idealnie zachowanym środkiem ciężkości działa jak „wańka-wstańka”. Metaforycznie zaznacza dwoisty charakter dania – które w zależności od sposobu podania jest eleganckie i dworskie bądź przaśne i domowe – odzwierciedlając znaczenia, jakie niesie ze sobą sam ziemniak.

Autorka projektu

Przedmiot został zaprojektowany przez Jagodę Bergel, studentkę Product Design.

Obiekt powstał w ramach projektu „Bulwa” – wspólnej inicjatywy School of Form, BioBazaru i Fabryki Norblina.