Durszlak
- projektant: Ignacy Malinowski

Projekt studencki
Durszlak
Durszlak to porcelanowe naczynie stworzone z myślą o serwowaniu zagubów – tradycyjnego dania z południa Podlasia. To spiralne zawijasy z ciasta pierogowego wypełnione ziemniakami. Najpierw gotowane, a następnie smażone i okraszane cebulką lub skwarkami.
Ponieważ potrawa ocieka wodą i tłuszczem, Durszlak został starannie zaprojektowany, by skutecznie odprowadzać nadmiar płynów. Naczynie jednocześnie eksponuje kunszt i estetykę podania. Każdy otwór został ręcznie wywiercony w jeszcze nie w pełni zaschniętej porcelanie. Wymagało to precyzji i cierpliwości, ale było niezwykle satysfakcjonujące.
Autor projektu
Przedmiot został zaprojektowany przez Ignacego Malinowskiego, studenta Product Design.
Obiekt powstał w ramach projektu „Bulwa” – wspólnej inicjatywy School of Form, BioBazaru i Fabryki Norblina.