Dés à Boire

  • projektant: Jakub Sobiegraj
Bulwa
Naczynie na zupę vichyssoise zaprojektowane przez Jakuba Sobiegraja, studentkę School of Form
Projekt: Dés à Boire | Autor: Jakub Sobiegraj | Fot. Arkadiusz Szwed, Jagoda Harton, Adam Biegała, Katarzyna Matosek, Yevgeniya Gudym

Projekt studencki

Dés à Boire

Głównym celem mojego projektu jest zabawa konwencją i zmiana sposobu spożywania francuskiej zupy vichyssoise poprzez modyfikację przyjętych oczekiwań związanych z tą czynnością.

Całkowicie wyeliminowałem potrzebę używania tradycyjnych sztućców, takich jak łyżki. Forma shota pozwala na podanie zupy w mniejszych porcjach, dzięki czemu jej spożywanie staje się mniej zobowiązujące i bardziej spontaniczne. Tryb konsumpcji „na raz” przekształca jedzenie z angażującej czynności w krótki, towarzyski dodatek do spotkania. Pozostawienie decyzji o wielkości porcji w gestii konsumenta sprzyja ograniczeniu marnowania żywności i redukuje presję związaną z koniecznością zjedzenia całej porcji.

Nazwa projektu nawiązuje do staroświeckiego, żartobliwego określenia kieliszków, które dosłownie tłumaczy się jako „kości do picia”.

Autor projektu

Przedmioty zostały zaprojektowane przez Jakuba Sobiegraja, studenta Product Design.

Obiekt powstał w ramach projektu „Bulwa” – wspólnej inicjatywy School of Form, BioBazaru i Fabryki Norblina.

Projekt Bulwa

Ten artykuł jest częścią kolekcji „Projekt Bulwa”.

dowiedz się więcej