Dés à Boire
- projektant: Jakub Sobiegraj

Projekt studencki
Dés à Boire
Głównym celem mojego projektu jest zabawa konwencją i zmiana sposobu spożywania francuskiej zupy vichyssoise poprzez modyfikację przyjętych oczekiwań związanych z tą czynnością.
Całkowicie wyeliminowałem potrzebę używania tradycyjnych sztućców, takich jak łyżki. Forma shota pozwala na podanie zupy w mniejszych porcjach, dzięki czemu jej spożywanie staje się mniej zobowiązujące i bardziej spontaniczne. Tryb konsumpcji „na raz” przekształca jedzenie z angażującej czynności w krótki, towarzyski dodatek do spotkania. Pozostawienie decyzji o wielkości porcji w gestii konsumenta sprzyja ograniczeniu marnowania żywności i redukuje presję związaną z koniecznością zjedzenia całej porcji.
Nazwa projektu nawiązuje do staroświeckiego, żartobliwego określenia kieliszków, które dosłownie tłumaczy się jako „kości do picia”.
Autor projektu
Przedmioty zostały zaprojektowane przez Jakuba Sobiegraja, studenta Product Design.
Obiekt powstał w ramach projektu „Bulwa” – wspólnej inicjatywy School of Form, BioBazaru i Fabryki Norblina.