Data publikacji: 28 lutego 2025

Projekt „Bulwa” – wystawa ceramiki

Autor(ka) artykułu: Redakcja

Eventy i wystawy
Arkadiusz Szwed

Barszcz z ziemniakami podany na planszy do gry w statki? Kopytka na metry z ceramicznej rynienki? Frytki serwowane pojedynczo ze specjalnego ekspozytora? Przyjdź na BioBazar w warszawskiej Fabryce Norblina i sprawdź, jakie naczynia na potrawy z ziemniaków wyczarowali studenci i studentki School of Form.

Kiedy
7 marca 2025, 17:00 - 7 marca 2025, 20:00
Studentki przy stole warsztatowym, na którym znajdują się formy na ceramiczne naczynia
Formowanie ceramiki; zdj. Łukasz Machnowski

Nowe spojrzenie na tradycję

Projekt „Bulwa” to wspólna inicjatywa School of Form, BioBazaru i Fabryki Norblina. Studentki i studenci pod kierunkiem Arkadiusza Szweda i Marii Krześlak-Kandziory stworzyli kolekcję ceramicznych naczyń, które redefiniują sposób serwowania kartoflanych potraw.

Eksperymenty z formą i zabawy (z) jedzeniem

Inspiracją dla studentów i studentek były ziemniaczane dania przygotowane przez BioBazar. Były na nim zarówno dania popularne – frytki, placki ziemniaczane czy kluski śląskie – jak i mniej znane podlaskie zaguby czy francuska zapiekanka gratin dauphinois.

Gotowe naczynia, a właściwie ekspozytory, podkreślają unikalny charakter danej potrawy. Zostały wykonane zarówno metodą druku 3D, jak i za pomocą tradycyjnych technik modelarskich. Działają na wyobraźnię, pobudzają do eksperymentowania czy wręcz zabawy w kuchni. Przełamują też klisze, które mamy z tyłu głowy, że jedzenie musi być podane na płaskim talerzu albo w misce.

Informacje praktyczne

Projekt „Bulwa”

Gdzie: BioBazar na terenie Fabryki Norblina (ul. Żelazna 51/53, Warszawa) w Pasażu Wernera (vis a vis wejścia do JAVA CAFE)

Kiedy: 7 marca 2025 r., godz. 17–20

Zobacz, jak powstawały naczynia