pHper
- projektant: Roqaya Shareef
- promotorzy: Henryk Stawicki, dr Krzysztof Lukomski
Projekt dyplomowy
pHper
Projekt koncentruje się na jednym z kluczowych zachowań, które powodują marnowanie żywności: konsumenci błędnie interpretują etykiety z datą ważności. Zestaw opakowań został zaprojektowany tak, by umożliwić wyświetlanie paska pH, mierzącego kwasowość lub zasadowość produktu. W ten sposób konsumenci unikną wyrzucania jadalnej żywności, opierając się jedynie na dacie ważności. To rozwiązanie jest pierwszym krokiem do wprowadzenia zmian w całym łańcuchu dostaw, ponieważ paski poziomu pH zapewniają lepszą dokładność niż istniejące etykiety ważności.
Projektant
Piotr Podziomek
Specjalność: Domestic Design
Rok ukończenia: 2021
Ten artykuł jest częścią kolekcji „Graduation Show ½(6+7)”.
dowiedz się więcej