Naczynia do wypieku chleba
- projektant: Magdalena Szatyńska

Projekt studencki
Naczynia do wypieku chleba
Chleb, zarówno z historycznego punktu widzenia, jak i we współczesnym spojrzeniu, posiada wiele znaczeń symbolicznych. O wadze chleba i rytuałów związanych z jego wypiekaniem, przekonaliśmy się na początku pandemii COVID 19 – kiedy to na półkach sklepowych w pierwszej kolejności zabrakło m.in. drożdży. Jednym z kulturowych efektów spowolnienia życia w czasie pandemii było zwrócenie się ku czynnościom, na które zazwyczaj brakuje nam czasu. Jedną z nich był domowy wypiek chleba, który pełnił funkcję terapeutyczną, stanowił pierwotną czynność, która w trudnej i niepewnej sytuacji pandemicznej dawała nam poczucie stabilności. Był pewnego rodzaju treningiem uważności oraz społecznego działania polegającym na dzieleniu się i wspólnym spożywaniu posiłków.
Obserwacja ręcznego wyrabiania ciasta chlebowego, pracy rąk oraz historie ludzi z otoczenia autorki, dotyczące sposobów jedzenia chleba oraz ich indywidualnych preferencji, stały się inspiracją dla tego projektu. W rezultacie powstały naczynia, w których chleb przybiera różnorodne formy.
Twórcy
Autorką projektu jest Magdalena Szatyńska - studentka School of Form Uniwersytetu SWPS.
Praca została pokazana w ramach wystawy „Nowa generacja” podczas festiwalu Gdynia Design Days 2023, której kuratorką jest wykładowczyni School of Form – Agata Kiedrowicz.
Więcej o wystawie przeczytasz tutaj →