Miski Yeast Coast
- projektant: Zuzanna Hofman, Pola Kołodziej, Piotr Kasprzak, Michał Krupowicz, Mikołaj Markowski
- promotorzy: Sara Boś, Arkadiusz Szwed, Jakub Franczuk
- materiały: woda, cukier, drożdże, tabletki musujące z witaminą C, porcelana
Hack the process
Rzeczy, które wyszły spod mechanicznej ręki
Odkąd w XIX wieku wymyślono proces seryjnej produkcji porcelany niewiele się zmieniło w tej materii. Studenci School of Form postanowili przełamać ten schemat i zaprząc do produkcji naczyń roboty KUKA. Skupili się na tym, by efekty ich eksperymentów stanowiły zapis zmagań z materią, ale też stanowiły odpowiedź na nurtujące ich pytania projektowe: czy wszystko to robimy dwoma rękami, umielibyśmy też zrobić jedną (robotyczną)? Jak zachowa się porcelana, kiedy dosypiemy do niej płatków śniadaniowych, drożdży i musującej witaminy c albo higroskopijnego granulatu? Czy powstałe w ten sposób przedmioty będą użyteczne, precyzyjnie wykonane? Okazuje się, że poprzez ingerencję w tworzywo i nieoczywisty sposób formowania studenci osiągnęli zdumiewające rezultaty.
Projekt studencki
Miski Yeast Coast
CO ROBI KUKA: przy pomocy magnesu odblokowuje zawory naczyń ze składnikami, które wpadają do naczynia. Za pomocą wideł przenosi naczynie i miesza składniki trzepaczką. Gotową masę przelewa do przygotowanej formy gipsowej.
JAK: przygotowane narzędzia przymocowane do robota: magnes, widły i trzepaczka kolejno odblokowują pojemniki, przenoszą i mieszają masę. Materiał jest aktywny chemicznie i pracuje w procesie suszenia formy przed wypałem.
Zespół projektowy
Miski zostały zaprojektowane przez zespół studentek i studentów School of Form Uniwersytetu SWPS w składzie: Zuzanna Hofman, Pola Kołodziej, Piotr Kasprzak, Michał Krupowicz, Mikołaj Markowski.
Projekt był częścią wystawy "Hack the Process", która gościła przez miesiąc w galerii Instytutu Polskiego w Wiedniu w ramach programu Vienna Design Week (17.9-3.11.2022).