K-tray
- projektant: Ewelina Dzienyńska, Aleksandra Majewska
- promotorzy: Sara Boś, Megi Malinowska
Projekt studencki
K-tray
Taca K-tray inspirowana została kuchnią koreańską, która słynie z różnorodności - klasyczna taca w koreańskiej stołówce szkolnej składa się z 5 przegródek (na zupę, ryż, dodatki (x2) oraz deser). Taki podział sprawia, że posiłek zawiera w sobie nie tylko różnorodność smaków, ale również ogrom składników odżywczych. Tę zasadę przyjęliśmy przy tworzeniu podziałów K-tray, jednak w nieco zmienionej formule - poszczególne przegródki odpowiadają składnikom zrównoważonej diety (warzywa, owoce, zboża, nabiał, mięso, tłuszcze), a ich wielkości nawiązują do proporcji w piramidzie żywieniowej. Posiadając taki “szablon” można w łatwy sposób kształtować zdrowe nawyki komponowania posiłków.
Forma K-tray jest próbą dekonstrukcji twórczości Julii Keilowej, która wyprzedzała swoją epokę. Lata jej działalności były dalekie od prostych, minimalistycznych form, jakimi się posługiwała, dlatego K-tray nie jest odtwórczym obiektem, ale wizualizacją Keilowej jako projektantki współczesnej. Gdyby tworzyła dziś swoją estetyką wybiegałaby w przyszłość, a jej narzędziem byłoby robotyczne ramię i drukarka 3D.
Zespół projektowy
Przedmiot został zaprojektowany przez zespół studentek School of Form Uniwersytetu SWPS w składzie: Ewelina Dzienyńska oraz Aleksandra Majewska.
Projekt jest częścią wystawy poświęconej twórczości Julii Keilowej, która gości w Muzeum Warszawy od 21 marca do 1 września 2024 r.
Ten artykuł jest częścią kolekcji „Prace studenckie School of Form na wystawie Julii Keilowej w Muzeum Warszawy”.
dowiedz się więcej