Data publikacji: 16 października 2025
Studenci School of Form zaprojektowali jadłodzielnię na Uniwersytecie SWPS
Autor(ka) artykułu: Magdalena Miszewska
W budynku Uniwersytetu SWPS w Warszawie powstała jadłodzielnia, czyli ogólnodostępny punkt dzielenia się jedzeniem. Za projekt i wykonanie odpowiadają studenci i studentki School of Form. Nowo otwarta przestrzeń ma służyć ograniczaniu marnowania żywności i promowaniu idei zero waste w społeczności akademickiej i wśród okolicznych mieszkańców.

Podziel się jedzeniem zamiast je wyrzucać
Pomysł stworzenia jadłodzielni na Uniwersytecie SWPS zrodził się z troski o środowisko i chęci działania na rzecz lokalnej społeczności. Koncepcja szybko przerodziła się w projekt, w który zaangażowali się studenci i studentki, kadra dydaktyczna oraz osoby z Biura Zrównoważonego Rozwoju i Działu Administracji uczelni. Ducha całego przedsięwzięcia oddaje hasło „Give, take & enjoy” – „Daj, bierz i ciesz się”.
Jadłodzielnia to miejsce, w którym jedzenie zyskuje drugie życie. Powstała z przekonania, że żywność nie powinna się marnować – nawet jeśli dla jednej osoby staje się zbędna, dla innej może być cenna. To praktyczna odpowiedź na globalny problem marnowania jedzenia, który dotyka nas wszystkich, niezależnie od sytuacji życiowej.
Zuzanna Jakubik
menadżerka ds. zrównoważonego rozwoju na Uniwersytecie SWPS
Choć jadłodzielnie często kojarzą się z pomocą potrzebującym, ich główną rolą jest ratowanie nadwyżek żywności przed wyrzuceniem. Jadłodzielnia na Uniwersytecie SWPS jest otwarta dla wszystkich – studentów, wykładowczyń, pracowników administracji oraz mieszkańców dzielnicy. Każdy może zostawić tu produkty, których ma za dużo, lub zabrać coś, co pozostawili inni.
Proces projektowy
Za projekt i wykonanie jadłodzielni odpowiadała grupa studentek i studentów wzornictwa na School of Form: Michalina Kaczmarek, Łukasz Machnowski, Olga Plewnicka i Helena Zdrojewska. Przez kilka miesięcy pracowali nad rozwiązaniem, które połączy funkcjonalność z estetyką i dobrze wpisze się w przestrzeń uniwersytetu. Bliskość biblioteki zainspirowała ich, by część zabudowy przeznaczyć na punkt wymiany książek.
Jednym z głównych założeń zespołu projektowego było dostosowanie jadłodzielni do rzeczywistych potrzeb jej przyszłych użytkowników. Podczas prac nad koncepcją studentki i studenci zauważyli, że wiele podobnych punktów ma zamkniętą formę, która może budzić pewną nieufność. Tę obserwację potwierdziła analiza przeprowadzona przez studentów i studentki kierunku School of Ideas.
Badania studentów School of Ideas potwierdziły, że korzystanie z jadłodzielni wiąże się z wieloma obawami, związanymi m.in. ze świeżością jedzenia i nieprzewidywalnością tego, co zobaczymy w szczelnie zamkniętych szafkach i lodówkach. Dlatego zdecydowaliśmy się na wykorzystanie przesuwnych frontów, dużych otworów czy transparentnej lodówki, które pozwalają użytkownikom zajrzeć do środka, zanim zdecydują się coś zabrać lub zostawić.
Michalina Kaczmarek, Łukasz Machnowski, Olga Plewnicka i Helena Zdrojewska
studentki i studenci School of Form
Do budowy mebli wykorzystano sklejkę brzozową i płyty Boomplastic – materiał w 100 procentach pochodzący z recyklingu, który można ponownie przetwarzać. Dzięki temu projekt zachował cyrkularny charakter, spójny z ideą zrównoważonego designu.

Praca nad jadłodzielnią była dla studentów i studentek praktyczną lekcją organizacji – od budżetowania po montaż gotowego obiektu. Wymagała współpracy wielu osób, dopasowywania rozwiązań i mierzenia się z wyzwaniami technicznymi.
Projekt nie powstałby bez codziennego wsparcia pracowni stolarskiej, którą tworzą Szymon Pasierb i Zosia Parzych. Dzięki nim byliśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie problemy konstrukcyjne i estetyczne, a w rezultacie zbudować solidną jadłodzielnię, która, miejmy nadzieję, będzie służyć zarówno studentom i studentkom, jak i mieszkańcom Kamionka.
Michalina Kaczmarek, Łukasz Machnowski, Olga Plewnicka i Helena Zdrojewska
studentki i studenci School of Form
Zobacz, jak powstawała jadłodzielnia





Wizualna tożsamość miejsca
Podczas gdy zespół School of Form pracował nad wyposażeniem jadłodzielni, Wiktoria Kurzawa, studentka grafiki na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu, tworzyła jej identyfikację wizualną.
Punktem wyjścia dla projektu było samo słowo „jadłodzielnia”, a dokładniej jego drugi człon – dzielnia. To on stał się kluczem do całego systemu.
Motyw dzielenia się był główną ideą projektu i został odzwierciedlony poprzez kształty nawiązujące do podziału. Z kolei aspekt jedzenia, również obecny w nazwie, został przełożony na pozostałe formy wizualne wykorzystane w systemie. Chciałam, żeby logotyp był niesymetryczny – symbolizuje to nierówności społeczne związane z jedną z najważniejszych potrzeb człowieka, czyli dostępem do jedzenia.
Wiktoria Kurzawa
studentka grafiki na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu


Na identyfikację składają się m.in. logotyp, ledon z napisem „Give, take & enjoy”, plakaty, naklejki na podłogę i oznaczenia kierunkowe. Widoczny z daleka ledon przyciąga uwagę, a system nawigacji przestrzennej pomaga znaleźć jadłodzielnię osobom spoza uczelni. Kolorem przewodnim jest pomarańczowy, który – jak tłumaczy autorka – budzi skojarzenia z jedzeniem.
Ten projekt był spełnieniem moich marzeń – od dawna chciałam stworzyć coś, co realnie pomoże ludziom, będzie fizycznie dostępne i widoczne dla każdego, a jednocześnie wiernie odzwierciedli ideę danego miejsca. Każdy z moich pomysłów spotykał się z bardzo pozytywnym odbiorem, za co serdecznie dziękuję całemu zespołowi. Szczególne podziękowania kieruję także do Julii Danielskiej za przygotowanie animacji, które były wisienką na torcie całego projektu.
Wiktoria Kurzawa
studentka grafiki na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu
Obejrzyj zdjęcia z otwarcia jadłodzielni










Zespół projektowy
Projekt i wykonanie:
- studenci i studentki School of Form: Michalina Kaczmarek, Łukasz Machnowski, Olga Plewnicka i Helena Zdrojewska;
- wsparcie: Szymon Pasierb i Zofia Parzych z warsztatu stolarskiego School of Form.
Identyfikacja wizualna:
- Wiktoria Kurzawa, studentka grafiki na Wydziale Prawa i Komunikacji Społecznej we Wrocławiu Uniwersytetu SWPS
Animacje:
- Julia Danielska, studentka grafiki na Wydziale Prawa i Komunikacji Społecznej we Wrocławiu Uniwersytetu SWPS.
Badania wstępne i analiza pomysłów:
- studenci i studentki School of Ideas na Wydziale Nauk Humanistycznych w Warszawie Uniwersytetu SWPS
- prowadzący zajęcia: Michał Szewczyk i Grzegorz Młynarski
Prowadzenie projektu:
- Zuzanna Jakubik, menadżerka zrównoważonego rozwoju na Uniwersytecie SWPS;
- Rafał Furtak, dyrektor Działu Administracji Uniwersytetu SWPS;
- Jolanta Starzak, koordynatorka kierunku wzornictwo na School of Form
- Anna Krudowska, specjalistka ds. zrównoważonego rozwoju;
- Martyna Obarska, koordynatorka kierunku School of Ideas na Uniwersytecie SWPS.