
Agata Kiedrowicz
Kurator, krytyk designu, wykładowca
O absolwentce
Pracuje interdyscyplinarnie, na styku humanistyki, sztuki i designu. Szczególnie interesuje ją projektowanie dla zmysłów.
Sensoryczną wiedzę wykorzystuje we własnej praktyce. Wraz z Martą Szostek prowadzi studio projektowe SUPERGIRLS DO DESIGN, specjalizujące się w tworzeniu scenografii i doświadczeń kulinarnych. Stworzyła dwa autorskie zapachy w projekcie “Kuchenne sensorium”. Bada sensoryczne praktyki artystów i projektantów, publikując teksty i wywiady w branżowej prasie (m.in. Design Alive, KUKBUK, USTA, Newsweek Slow, FUTU, Monitor Magazine, TUU Magazyn, Notes Na 6 Tygodni/Bęc Zmiana) oraz w wydawnictwach naukowych.
Wykłada w School of Form, Akademii Sztuki w Szczecinie oraz Collegium da Vinci, gdzie kieruje studiami podyplomowymi z obszaru mody i nowych mediów. Współpracuje z projektantami, artystami, instytucjami kultury i sztuki.
Kuratorka wielu wystaw, m.in. „Polish Design Island”, „To czuć! Projektowanie dla zmysłów” pokazywanych m.in. na Arena Design 2017, w ramach konferencji TEDx “Senses”, podczas Vienna Design Week, Brussels Design September, Łódź Design Festival oraz w przy ambasadzie RP w Kopenhadze. Uważa, że dobry smak oznacza czułą i uważną postawę wobec ludzi i rzeczywistości.
Sensoryczną wiedzę wykorzystuje we własnej praktyce. Wraz z Martą Szostek prowadzi studio projektowe SUPERGIRLS DO DESIGN, specjalizujące się w tworzeniu scenografii i doświadczeń kulinarnych. Stworzyła dwa autorskie zapachy w projekcie “Kuchenne sensorium”. Bada sensoryczne praktyki artystów i projektantów, publikując teksty i wywiady w branżowej prasie (m.in. Design Alive, KUKBUK, USTA, Newsweek Slow, FUTU, Monitor Magazine, TUU Magazyn, Notes Na 6 Tygodni/Bęc Zmiana) oraz w wydawnictwach naukowych.
Wykłada w School of Form, Akademii Sztuki w Szczecinie oraz Collegium da Vinci, gdzie kieruje studiami podyplomowymi z obszaru mody i nowych mediów. Współpracuje z projektantami, artystami, instytucjami kultury i sztuki.
Kuratorka wielu wystaw, m.in. „Polish Design Island”, „To czuć! Projektowanie dla zmysłów” pokazywanych m.in. na Arena Design 2017, w ramach konferencji TEDx “Senses”, podczas Vienna Design Week, Brussels Design September, Łódź Design Festival oraz w przy ambasadzie RP w Kopenhadze. Uważa, że dobry smak oznacza czułą i uważną postawę wobec ludzi i rzeczywistości.
Projekt
Kuchenne sensorium
Promotorzy: Agnieszka Jacobson-Cielecka, Anita Basińska (socjologia). Konsultacja: Anna KrólikiewiczW „Kuchennym sensorium” autorka zaprojektowała doświadczenie kulinarne będące interpretacją tekstu Agnieszki Osieckiej. To wielowymiarowe i głębokie przeżycie, w którym kluczową rolę odgrywają zapachy. W „Kuchennym sensorium” autorka zaprojektowała doświadczenie kulinarne będące interpretacją tekstu Agnieszki Osieckiej. To wielowymiarowe i głębokie doświadczenie, w którym kluczową rolę odgrywają zapachy. W centrum projektu znajduje się stół: za dnia lekki, „zakrzątany”, bliżej wieczoru zmieniający się w scenę sensorycznego, mięsistego tańca. Przestrzeń jest budowana za pomocą ruchu, obecności, uwolnionych zmysłów i woni. Zapisem doświadczenia jest zapach dnia i nocy, nośnik osobistej historii i znaczeń, a zarazem autonomiczne medium, otwarte na nowe sposoby odczytania.
Projekt prezentowano podczas konferencji TEDx Poznań Senses. Prezentacji towarzyszyła wystaw prac „To czuć! Projektowanie dla zmysłów”, której Kiedrowicz była kuratorką.



