Agata Kiedrowicz
Kurator, krytyk designu, wykładowca
O absolwentce
Pracuje interdyscyplinarnie, na styku humanistyki, sztuki i designu. Szczególnie interesuje ją projektowanie dla zmysłów.
Sensoryczną wiedzę wykorzystuje we własnej praktyce. Wraz z Martą Szostek prowadzi studio projektowe SUPERGIRLS DO DESIGN, specjalizujące się w tworzeniu scenografii i doświadczeń kulinarnych. Stworzyła dwa autorskie zapachy w projekcie “Kuchenne sensorium”. Bada sensoryczne praktyki artystów i projektantów, publikując teksty i wywiady w branżowej prasie (m.in. Design Alive, KUKBUK, USTA, Newsweek Slow, FUTU, Monitor Magazine, TUU Magazyn, Notes Na 6 Tygodni/Bęc Zmiana) oraz w wydawnictwach naukowych.
Wykłada w School of Form, Akademii Sztuki w Szczecinie oraz Collegium da Vinci, gdzie kieruje studiami podyplomowymi z obszaru mody i nowych mediów. Współpracuje z projektantami, artystami, instytucjami kultury i sztuki.
Kuratorka wielu wystaw, m.in. „Polish Design Island”, „To czuć! Projektowanie dla zmysłów” pokazywanych m.in. na Arena Design 2017, w ramach konferencji TEDx “Senses”, podczas Vienna Design Week, Brussels Design September, Łódź Design Festival oraz w przy ambasadzie RP w Kopenhadze. Uważa, że dobry smak oznacza czułą i uważną postawę wobec ludzi i rzeczywistości.
Sensoryczną wiedzę wykorzystuje we własnej praktyce. Wraz z Martą Szostek prowadzi studio projektowe SUPERGIRLS DO DESIGN, specjalizujące się w tworzeniu scenografii i doświadczeń kulinarnych. Stworzyła dwa autorskie zapachy w projekcie “Kuchenne sensorium”. Bada sensoryczne praktyki artystów i projektantów, publikując teksty i wywiady w branżowej prasie (m.in. Design Alive, KUKBUK, USTA, Newsweek Slow, FUTU, Monitor Magazine, TUU Magazyn, Notes Na 6 Tygodni/Bęc Zmiana) oraz w wydawnictwach naukowych.
Wykłada w School of Form, Akademii Sztuki w Szczecinie oraz Collegium da Vinci, gdzie kieruje studiami podyplomowymi z obszaru mody i nowych mediów. Współpracuje z projektantami, artystami, instytucjami kultury i sztuki.
Kuratorka wielu wystaw, m.in. „Polish Design Island”, „To czuć! Projektowanie dla zmysłów” pokazywanych m.in. na Arena Design 2017, w ramach konferencji TEDx “Senses”, podczas Vienna Design Week, Brussels Design September, Łódź Design Festival oraz w przy ambasadzie RP w Kopenhadze. Uważa, że dobry smak oznacza czułą i uważną postawę wobec ludzi i rzeczywistości.
Projekt
Kuchenne sensorium
Promotorzy: Agnieszka Jacobson-Cielecka, Anita Basińska (socjologia). Konsultacja: Anna KrólikiewiczW „Kuchennym sensorium” autorka zaprojektowała doświadczenie kulinarne będące interpretacją tekstu Agnieszki Osieckiej. To wielowymiarowe i głębokie przeżycie, w którym kluczową rolę odgrywają zapachy. W „Kuchennym sensorium” autorka zaprojektowała doświadczenie kulinarne będące interpretacją tekstu Agnieszki Osieckiej. To wielowymiarowe i głębokie doświadczenie, w którym kluczową rolę odgrywają zapachy. W centrum projektu znajduje się stół: za dnia lekki, „zakrzątany”, bliżej wieczoru zmieniający się w scenę sensorycznego, mięsistego tańca. Przestrzeń jest budowana za pomocą ruchu, obecności, uwolnionych zmysłów i woni. Zapisem doświadczenia jest zapach dnia i nocy, nośnik osobistej historii i znaczeń, a zarazem autonomiczne medium, otwarte na nowe sposoby odczytania.
Projekt prezentowano podczas konferencji TEDx Poznań Senses. Prezentacji towarzyszyła wystaw prac „To czuć! Projektowanie dla zmysłów”, której Kiedrowicz była kuratorką.
Czytaj więcej
Artykuły powiązane
1 lipca 2023
Nowa Generacja na Gdynia Design Days 2023