Wild Cook – narzędzie do wędzenia

  • projektant: Ladan Zadfar i Mohammad Farshad
Nasze projekty
Projekt: Wild Cook | Projektanci: Ladan Zadfar i Mohammad Farshad | Fot. School of Form
Projekt: Wild Cook | Projektanci: Ladan Zadfar i Mohammad Farshad | Fot. School of Form

Od projektu studenckiego do patentu i wprowadzenia na rynek

Wędzenie we własnej kuchni

Produkt stworzony przez utalentowanych studentów z Iranu odpowiada na potrzebę delektowania się smakiem unikalnych, wędzonych potraw i aromatyzowanych napojów bez posiadania profesjonalnego zaplecza, a także bez konieczności zamiany kuchni w pole bitwy. Proces wędzenia jest bowiem dość uciążliwy: wiąże się z wydobywaniem się dymu i kapiącego tłuszczu, wymaga też wydzielenia sporej przestrzeni. Dzięki urządzeniu Wild Cook możliwe jest wyjątkowe aromatyzowanie potraw w mniejszej skali, na codzienny, domowy użytek.

Produkt składa się ze specjalnego, zamykanego urządzenia, w którym umieszczane są kapsułki z aromatami (przypominają one popularne kapsułki z ekspresów do kawy). Zawartość Wild Cook Capsule zamknięta w pojemniku jest podgrzewana, a następnie – po przytwierdzeniu urządzenia do pokrywki garnka/patelni z jedzeniem – aromat zostaje wdmuchany do środka. W ten sposób przygotowywane przez nas jedzenie zyskuje swoisty wędzony posmak. Kapsułki dostępne będą w różnych wariantach: z aromatem przypraw, drewna, owoców, warzyw i innych.

Wild Cook doceniony na świecie

Produkt ten, podobnie jak stworzona przez Ladan Zadfar i Mohammada Farshada forma do lodu Icy Galaxy, podbija festiwale branży projektowej. Wildcook zdobył nagrodę na niemieckim IF Design Award 2020 w kategorii Professional Concept. Natomiast we Włoszech podczas A’Design Award nagrodzony został za komunikację marketingową, a także osobno za urządzenie i kapsułki.

Wild Cook Capsules same w sobie stanowią bowiem innowacyjny koncept projektowy. „Projektanci zdają sobie sprawę z różnic smakowych na całym świecie i dlatego ten projekt jest całkowicie elastyczny, jeśli chodzi o użyteczność w różnych regionach. Kapsułki będą miały postać mieszanych i pojedynczych składników” – pisze o projekcie Ladan i Mohammada „Magazyn Design”.

Projektanci

Autorami projektu są Ladan Zadfar i Mohammad Farshad - irańscy projektanci, którzy uczyli się w School of Form Uniwersytetu SWPS.

Jako zespół projektowy przede wszystkim opierają się na podobnym spojrzeniu na rzeczywistość w kluczowych kwestiach oraz czerpią z różnic, które są między nimi. Każdy z ich projektów to efekt wielogodzinnych dyskusji, obserwacji oraz prób.

Od pomysłu do wdrożenia

Wild Cook, podobnie jak jego projektowy kuzyn Icy Galaxy, znajduje się pod opieką Centrum Transferu Wiedzy Uniwersytetu SWPS, które pełni rolę pośrednika pomiędzy pracownikami naukowymi i studentami uczelni a rynkiem. Urządzenie wędzące zaprojektowane przez Ladan i Mohammada, a także jego mechanizm oparty o współpracę z kapsułką, zostały już objęte ochroną patentową.

Centrum Transferu Wiedzy koordynuje procesy wdrożeniowe obu kulinarnych wynalazków. Wild Cook ma szansę podbić ma nie tylko sektor gastronomiczny, czyli restauracje oraz hotelowe kuchnie, lecz także sektor AGD – możliwe, że Wild Cook wraz z kapsułkami pojawi się na półkach sklepów z artykułami gospodarstwa domowego i będzie dostępny dla indywidualnego klienta. Na razie jednak Centrum Transferu Wiedzy skupia się na poszukiwaniu inwestora i stworzeniu zaawansowanego prototypu. Twórcy projektu podkreślają, iż chcieliby, aby ich produkt był w pełni ekologiczny. Marzy im się, aby zawartość kapsułek była zdrowa, aromatyczna i nie psuła się w opakowaniu, zaś same kapsułki według Ladan i Mohammeda powinny być wykonane z materiałów w pełni degradowalnych.